J’adore Models HQ  

(Front of House)
Ancoats, Manchester 



Client:     J’adore Models
Area:       270 m2
 



A new, multi-award-winning
HQ for J’adore Models - a  Manchester-based agency with a global high-street-to-catwalk client list, a boundary-pushing diverse reputation,  20-strong internal team and over 250 models on its books.

The existing 347 m2 Ancoats property necessitated substantial building reparations and new front- and back-of-house entrances to create a perfect interior canvas.

The core requirements were for a high-impact environment - on a par with its clients’ offices – and a space people were excited to visit and work in, enhancing wellbeing and helping recruit the best talent.

Front-of-house was to be a co-working environment, visitor meeting space and creative café with a welcoming reception, while the back-of-house had to be just as high-quality to ensure staff felt truly valued.

The aesthetic was ‘spacious and relaxed with a New York loft/industrial vibe’, punctuated by natural materials and planting.




J’adore Models HQ
 

(Back of House) 
Ancoats, Manchester 



Client:     J’adore Models
Area:       225 m2



A new, multi-award-winning
HQ for J’adore Models - a  Manchester-based agency with a global high-street-to-catwalk client list, a boundary-pushing diverse reputation,  20-strong internal team and over 250 models on its books.

The existing 347 m2 Ancoats property necessitated substantial building reparations and new front- and back-of-house entrances to create a perfect interior canvas.

The core requirements were for a high-impact environment - on a par with its clients’ offices – and a space people were excited to visit and work in, enhancing wellbeing and helping recruit the best talent.

Front-of-house was to be a co-working environment, visitor meeting space and creative café with a welcoming reception, while the back-of-house had to be just as high-quality to ensure staff felt truly valued.

The aesthetic was ‘spacious and relaxed with a New York loft/industrial vibe’, punctuated by natural materials and planting.


Kenmore Drive  

Altrincham, Cheshire


 
Client:     Private Client 
Area:       225 m2


The client had purchased this unique 1930s house as part of a very interesting Dutch-inspired development. Over its lifespan, various unsuccessful alterations had been conducted creating some poor thermal detailing, substandard structural details and disjointed spaces.

The house contained some interesting spaces and features, but as with many houses in the UK, the south-facing rear of the property was disconnected from the habitable spaces. The kitchen was a long galley-style space and the utility room and downstair’s W.C. were housed within parts of a disused integral garage. 

The clients had a young family and were keen to create an open-plan living space on the back of the existing house. Workshop Design Studio looked at the existing floor plan and determined that there was a large amount of space which could be repurposed without the need for a large extension which would have reduced the south-facing rear garden. This also allowed for a decreased overall budget and the creation of a 55 m2 living, dining and kitchen area with a new build extension of only 13 m2 .

Workshop Design Studio were keen to ensure the new extension retained and enhanced the ‘arts and crafts’ look and feel of this house; one of the key features being the chimney detail. As many arts and crafts houses contain multiple feature chimneys, the designers were keen to introduce a new feature fireplace within the extension which balanced out the floor plan and provided interest to the front elevation.

The new extension relocated the kitchen and reorientated it into the the east side of the plan so that it remained connected to the central core of the house and allowed the occupier to overlook the other spaces into the garden beyond. The utility room and bathrooms were relocated behind to connect directly off the hallway. The dining room was formed from a projecting glazed box whilst the lounge was formed within the existing attached garage allowing for the creation of a pitched-roof element to give a sense of height to the feature fireplace. The existing red/brown brick was of a non-standard format preventing it from being matched; Workshop Design Studio’s solution was a contrasting handmade white brick which toned in with the existing white rendered gable above.


Hesketh Ave

Didsbury, Manchester


 
Client:     Private Client 
Area:       80 m2

The client had a clear vision for this beautiful Victorian house in East Didsbury, Greater Manchester. Typical for the period but unsuitable for a growing modern family’s needs, the house had grand reception rooms and a very small kitchen. Aside from this, at first floor level, there was only one bathroom and the client had two teenagers. In an unconscious nod to the work of Richard Rogers, the client was looking to move all of the service elements of the house to a ‘bolt on’ extension.

The house, the last in a row of Victorian semi-detached properties, had a four-metre wide, overshadowed and unused, side garden between their house and the apartment block adjacent. The clients felt this would be the perfect location for their extension.

Workshop Design Studio’s Peter Milburn Brown was immediately enthused by the concept and created a design purposely subservient to the existing front and rear facades.

The mass of the extension was separated with a glazed slot which provided corridor space at first floor level to access the two bathrooms and a new front ‘boot room’ entrance with w.c. adjacent on ground floor level. As well as this, the extension allowed for a beautiful new open-plan kitchen/dining space which merged seamlessly between old and new. Importantly, the glazed slot also allowed warm, natural light to penetrate between the existing house and the new extension, as well as into the rear, south-east facing garden later into the afternoon.

It was incredibly important to retain the character of the original building, its interiors and the client’s unique taste. The black engineering brick was purposely chosen because it featured within the existing facade as a detail and had Victorian heritage. Whilst appearing modern, it allowed the extension to slip into the shadows. 


Totnes Road 

Chorlton-cum-Hardy
Manchester


Client:     Private Client 
Area:       45 m2


The client was a keen cook and entertainer and as is the case for so many typical Victorian terraces, the house had a small kitchen which was isolated from the dining room, preventing interaction between the two spaces.

The existing walled garden was not large enough to facilitate a large rear extension and so a small modern intervention was proposed to infill the small patio area. Although only a 18 m2 extension (6x3m), the addition allowed for a combined dining and kitchen area, with the existing dining room becoming a useful second lounge space.

As the rear garden faced north west, it benefited from great evening sun. To maximise light permeability and afford views into the garden, the extension had a glazed end and large expanse of roof lighting. Two further glazed slots on the sides allowed light to permeate without creating any overlooking issues from the four neighbouring properties whose rear gardens terminated on the boundary of the property.

The design of the extension was a modern black box frame to contrast and complement the existing brick house.




Privacy Policy
info@workshopdesignstudio.uk
2022 workshop design studio ltd 11708371
All rights reserved.